nedelja, 5. januar 2014

Prilika o umazanih nogah

Nekoč je živel Mož. Vsak dan je dvakrat, zjutraj na poti v službo in zvečer na poti domov, moral prečkati ogrado, kjer so živeli pujsi. Pujsom je bilo precej vseeno, kje jedo in kje kakajo, in ograda je bila povsod precej -- težko je reči drugače -- posrana.  Poti okrog ograde ni bilo: na eni strani je tekla reka, na drugi strani pa je bila skalna pečina.

Čez travnik je šel Mož bos. Po uspešnem prečkanju so bila njegova stopala precej rjava in lepljiva ter značilnega vonja. Obrisal si jih je z lepo pobarvanimi in odišavljenimi robčki, ki jih je kupil posebej v ta namen. Včasih je moral kar malce grobo podrgniti, da je nežno kožico med prsti kolikor toliko dobro očistil lepljivega dreka. Vonja s suhimi robčki vseeno ni mogel povsem odstraniti; to ga ni tako motilo, saj so bila njegova stopala daleč od njegovega nosu; vseeno pa si je (tudi v poletni vročini) potem čez nataknil nogavice, da si ne bi posvinjal čevljev.

Ko se je zvečer vračal domov, je ponovil vajo od zjutraj: sezul je nogavice, se sprehodil čez sranje, na koncu izvlekel svoje robčke, si obrisal noge, si obul nazaj nogavice in prispel domov.

Vsak večer se je Mož okopal v reki; ob tem si je umil tudi smrdljive noge (to se mu je zdelo normalno in nič kaj nagravžno), ki so bile sedaj končno čiste, in spat je šel lahko brez nogavic. Nogavice pa je bilo seveda treba vsak dan menjati.

Nekega dne je Moža obiskal Tujec iz Daljne Dežele. Tujec je vprašal Moža: "Pri nas v Daljni Deželi si usrane noge preprosto takoj umijemo z vodo, namesto šele zvečer. Zakaj ne storiš tudi ti enako? Reka je zraven; če bi si noge umil, ti ne bi bilo treba kupovati in nositi namenskih robčkov, puščati za sabo kupov umazanega papirja, drgniti nežne kože, vsak dan menjati usranih nogavic ali jih sploh nositi v vročini, predvsem pa bi bile tvoje noge ves dan čiste in sveže."

Mož pa je odvrnil: "Da bi s prsti ril po svinjskem dreku na svojih nogah? Kako ogabno in nehigienično! Vidi se ti, da si iz Daljne Dežele, ko si tako neciviliziran."

---------

In Mož si je do konca svojih dni drgnil rit s suhim skretpapirjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar